مژده رنگیان | شهرآرانیوز، پای رقابت که به میان آمد، دختران آرامِ داخل زمین، تبدیل به جنگجویان میدان شدند. صدای برخورد ویلچرها در سالن حمیدی فیاضبخش بلند شد و هرکدام مصمم به دنبال تبدیل توپ به امتیاز بودند، در همان میدان یکدیگر را چرخزنان دفاع کردند تا راه را بر یکدیگر ببندند. ویلچرهایی که هرکدام دو چرخ بزرگ و چهار چرخ کوچک دارند، حالا کاملا در خدمت این ملیپوشان هستند تا با سرعت و دقت بالا توپ را به داخل سبد برسانند. این چند نفر قرار است اولین پرچمداران ایران در میدانهای بینالمللی بسکتبال با ویلچر باشند.
برای نخستینبار در ایران، تیم ملی بسکتبال با ویلچر سهنفره بانوان راهی مسابقات بینالمللی میشود. نکته قابلتوجه آن محوریت مشهد و خراسان رضوی در شکلگیری این تیم است. مهری یوسفزاده، مربی مشهدی و باتجربه بسکتبالباویلچر بانوان که هدایت تیم ملی و صعود به مسابقات جهانی را هم در کارنامه دارد، ابتدا مسابقات این رشته را در مشهد برگزار کرد و سپس پیشنهاد تشکیل تیم ملی سهنفره را به فدراسیون گفت تا امروز اولین تیم ملی بسکتبالباویلچر سهنفره بانوان ایران با هدایت مربی مشهدی و نیز ملیپوشان مشهدی در آستانه اعزام به مسابقات قهرمانی آسیا و اقیانوسیه باشد.
کمتر از دو ماه از عمر تشکیل این تیم میگذرد و قرار است دختران ایران با سه اردو راهی این میدان سخت شوند. سرمربی تیم ملی درباره رقبای پیشرو میگوید: استرالیا و ژاپن هر کدام دو تیم دارند. تایلند، هند، لائوس و کامبوج بخشی از این رقبا هستند که البته هنوز گروهبندی مسابقات اعلام نشده است.
وی ادامه میدهد: با توجه به اینکه مسابقات ۲۹ خردادماه آغاز میشود، احتمالا ۲۶ خرداد به گوانگژو چین اعزام خواهیم شد. ۱۸ خرداد نیز اردوی متصل به اعزام سومین اردوی ما خواهد بود. یکی از مشکلات ما تفاوت زمانی با کشور چین است که در این اردوها در تلاش هستیم ساعت خواب بازیکنان را با گوانگژو هماهنگ کنیم.
اردوهای مشهد از کیفیت مطلوب و ویژهای برخوردار است، دو نوبت در روز تمرین برگزار میشود، عصرها فضای رسمی مسابقات با حضور داوران و آنالیزور برای بازیکنان تداعی میشود. هرروز ماساژ برای ملیپوشان انجام میشود و استخر نیز در کنار آن وجود دارد تا در مدت زمان کوتاه بیشترین آمادگی صورت گیرد.
یوسفزاده درباره قوانین و شرایط این رشته میگوید: همه چیز شبیه مسابقات بسکتبال پنجنفره و سهنفره افراد غیرتوانیاب است و تفاوتهای بسیار کمی دارد. اما بسکتبال با ویلچر سهنفره از پنجنفره بسیار سختتر است و دلیل سختی آن سرعت بالای بازی است. کل بازی فقط ۱۰ دقیقه است و شش نفر حاضر در زمین با یک سبد کار میکنند. کوچکبودن زمین باعث میشود که فاکتور سرعت و دقت اهمیت ویژهای پیدا کند. یوسفزاده میگوید: نکته جالب توجه در هنگام بازی، استقلال ملیپوشان است؛ زیرا در زمان مسابقه مربی حق کوچکردن ندارد و این بازیکنان هستند که خودشان بازی را مدیریت و رهبری میکنند و حتی خودشان زمان استراحت میگیرند.
او ادامه میدهد: تنها ۴ نفر در ترکیب تیم ملی اعزام میشوند و با توجه به کلاسبندی مختلف بازیکنان چیدن ترکیب و تاکتیک برای مربی بسکتبال با ویلچر سهنفره بسیار سخت است، زیرا اگر بازیکن کلاس یک او آسیب ببیند، دیگر کار تیم به پایان رسیده است.
بسکتبال با ویلچر بانوان مشهد به واسطه ۲۳ سال حضور مادرانه مهری یوسفزاده امروز تبدیل به قطب کشور شده است؛ جایی که ستارهها متولد میشوند و در تیمهای ملی میدرخشند. طی سالهای گذشته همیشه خراسان رضوی بیشترین ملی پوش را در اردوی تیم ملی بسکتبال پنجنفره داشته و حالا از دل همان ستارهها، تیم ملی بسکتبال با ویلچر سهنفره شکل گرفته است. در این اردو نیز چهار ملیپوش مشهدی حضور دارند تا خود را برای حضور در رقابتهای آسیا و اقیانوسیه آماده کنند.
مهدیه روحانی، فاطمه مولایی، مهسا سعادت و رقیه صالحی چهار بازیکن دعوتشده از خراسانرضوی هستند که در کنار زهرا حبیبی از اردبیل و رقیه امیری از زنجان در این اردو حضور دارند. اعظم محمدزاده نیز یکی از بازیکنان باتجربه مشهدی است که سرپرستی این اردو را در مشهد برعهده دارد. البته از بین این بازیکنان، تنها چهار نفر اعزام خواهند شد.
یکی از اتفاقات دلنشین این اردو، حضور رضا حمیدی، یکی از یاران و خیرین همیشگی مجموعه فیاضبخش در سالن شادروان حمیدی بود که دقایقی کوتاه با ملیپوشان به گفتوگو پرداخت و آنها را الگوی تمام افراد خواند.
نکته تأملبرانگیز و جالب، توصیه مهندس حمیدی برای نصب تصاویر دختران قهرمان و مدالآور شهرمان در کنار تصاویری از ستارههای بسکتبال استان همچون حامد آفاق، روزبه ارغوان و برادران دلیر در این سالن بود.
مهسا سعادت، ۳۲ ساله، از ۱۶ سالگی وارد این رشته شده و از سال ۹۶ افتخار پوشیدن پیراهن تیم ملی را دارد. او که چندین مقام از جمله سومی در مسابقات انتخابی جهان در دبی را در کارنامه دارد، از انگیزه بالای تیم برای مسابقات سهنفره میگوید: این اولینبار است که به مسابقات سهنفره میرویم و همه بچهها انگیزه بالایی دارند و پرقدرت تمرینات را شروع کردهاند. این رشته فقط از نظر سرعت، هیجان و زمان با بسکتبال پنجنفره متفاوت است، اما همگی بسیار علاقهمندیم تا در مقابل رقبا، پرقدرت ظاهر شویم. سعادت درباره ویلچرهای تخصصی این رشته که در مسابقات هانگژو از سوی فدراسیون به ملیپوشان داده شده است، میگوید: این ویلچرها ساخت ایران هستند و کارایی آنها با ویلچرهای خارجی تقریبا برابری میکند. مزیت بزرگشان این است که اختصاصی و براساس شرایط فیزیکی هر شخص ساخته شدهاند، هرچند طوقهها و لاستیکها به مرور زمان نیاز به تعویض پیدا کردهاند. او نیز از کیفیت مطلوب اردوهای برگزارشده در مشهد ابراز رضایت میکند.
رقیه صالحی، دانشجوی ۲۳ ساله تربیتبدنی، با ۹ سال سابقه درخشان در بسکتبال با ویلچر، از انسجام تیمی و امیدواری بالای اعضا میگوید: پس از مدتی تجربه والیبالنشسته، ۹ سال است که با عشق، بسکتبال با ویلچر را دنبال میکنم. یوسفزاده اولین مربی من بود و تا امروز چیزهای زیادی از ایشان آموختهام. حضور در مسابقات آسیایی پاتایا، پوکت و کسب سهمیه جهانی و مسابقات آسیایی هانگژو، تجربیات گرانبهایی برای ما بود. او ادامه میدهد: تیم منسجمی داریم و هر روز برای ارتقای آن تلاش میکنیم. به نظر من بسکتبال سهنفره میتواند پایه بسکتبال پنجنفره باشد و تفاوت چندانی برای من ندارد. رقیه از شرایط مطلوب اردو نیز یاد میکند: در این اردوها، همهچیز عالی بود؛ از حضور داور و آنالیزور در هر جلسه تمرین گرفته تا ماساژور و سایر امکانات، شرایط واقعاً ایدهآل بود.
مهدیه روحانی، متولد ۱۳۸۰ که از سال ۹۵ فعالیت خود را در بسکتبال با ویلچر آغاز کرده و مدالهای متعددی را در مسابقات مختلف کسب کرده، به جذابیتهای بسکتبال سهنفره اشاره میکند: بسکتبال ۳×۳ واقعاً نفسگیر و جذاب است. تعداد کم بازیکنان و کوچکبودن زمین، سرعت را به فاکتور بسیار مهمی تبدیل کرده که باید روی آن تمرکز کنیم. مهدیه درباره برخی چالشهای پیشروی بازیکنان میگوید: رفتوآمد به اردوهای شهرهای دیگر گاهی بسیار سخت میشود و درگیر تهیه بلیت هستیم. اما خوشبختانه در این مدت که اردو در مشهد بود، شرایط بسیار مهیا و خوب بود.
فاطمه مولایی، با تقریبا ۱۸ سال سن، جوانترین بازیکن اردوست. او ۹ سال سابقه بسکتبال با ویلچر در کنار مربیاش را دارد و توانسته است باوجود سن کم در میادین بینالمللی هم در کنار تیم ملی باشد و بدرخشد. فاطمه که پیش از آن در رشته پارادوومیدانی فعالیت میکرده، با قاطعیت میگوید: صددرصد بسکتبال را بیشتر دوست دارم. تا اینجا همهچیز عالی پیش رفته و با تلاش هرروزه، امیدواریم دست پر از مسابقات برگردیم.
اردوی تیم ملی بسکتبال با ویلچر بانوان در مشهد، فضایی پر از انگیزه، همدلی و تلاش را برای آمادهسازی این ورزشکاران فراهم کرده است. با وجود همه چالشها، امید و اراده برای کسب موفقیت و افتخارآفرینی برای کشورمان در چشمان تکتک این دختران موج میزند و باید منتظر درخشش آنها در میادین پیشرو بود.